Oficjalne Forum programu Odkurzacz
Strony: 1 2 3 [4]   Do dołu
  Odpowiedz  |  Drukuj  
Autor Wątek: ZDROWIE - warto o nie zadbać, w integracji z naturą...  (Przeczytany 37404 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Śnieżka
Złoto
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 688



« Odpowiedz #45 : Sierpień 14, 2006, 00:33:03 »
Odpowiedz cytującCytuj

                                                                       -  K R E W  -

                              KREW - płynna tkanka, krążąca w układzie naczyń krwionośnych.
Krew wraz z limfą  (płyn ustrojowy o składzie zbliżonym do składu osocza - zawiera limfocyty ), płynem międzykomórkowym oraz płynem mózgowo - rdzeniowym tworzy środowisko wewnętrzne ustroju.  Składa się z osocza i zawieszonych w nim elementów upostaciowanych krwinek.
W ustroju krew pełni szereg bardzo ważnych ( jeśli nie najważniejszych ? ! ) funkcji :  transportuje do tkanek tlen pobierany w płucach i odprowadza z tkanek do płuc dwutlenek węgla ;  transportuje substancje odżywcze wchłaniane w przewodzie pokarmowym, substraty przemian komórkowych uwalniane do krwi w różnych tkankach oraz witaminy i hormony;  odprowadza do narządów wydalniczych ( nerek, gruczołów potowych i jelit ) zbędne lub szkodliwe substancje chemiczne;  pełni ważne funkcje obronne dzięki zawartym w niej enzymom rozkładającym różne substancje chemiczne przez działanie przeciwciał oraz dzięki właściwościom  fagocytarnym krwinek białych (elementy upostaciowane krwi - leukocyty , białe ciałka krwi zwane "żołnierzami ustroju" odgrywają b ważną rolę w mechaniżmie obronnym  organizmu ) ;  krążenie krwi umożliwia wyrównywanie temperatury w ustroju - spełniając ważną rolę w regulacji ciepłoty ciała .
 Do prawidłowej czynności wszystkich tkanek bardzo ważne znaczenie ma zachowanie równowagi fizyczno - chemicznej krwi ; jest to element homeostazy ; równowaga ta utrzymywana jest dzięki współdziałaniu szeregu układów regulujących ( regulacja objętości płynów ustrojowych, regulacja ciśnienia krwi, równowaga kwasowo - zasadowa )

Skład morfologiczny krwi obwodowej ( tzw - morfologia krwi )  - z podaniem  wartości prawidłowych :

Hematokryt  -  wskażnik hematokrytowy ( Ht )  - jest to stosunek objętości masy krwinek czerwonych do objętości pełnej krwi wyrażany w ułamku jedności lub odsetkach

Wartości prawidłowe :

kobiety          0,37  ---  0,47   ( 37 - 47 % )
mężczyżni     0,40  ---  0,50   ( 40 - 50%)

Interpretacja :  wartości obniżone - niedokrwistość ;  wartości podwyższone - stany zagęszczenia krwi, odwodnienia organizmu ( biegunka, wymioty, rozległe oparzenia ), czerwienica, poliglobulia, wady serca, ciężka niewydolność krążenia

Hemoglobina -  ( Hb 4 Fe ) barwnik krwi powstały z połączenia globiny ( białka) z hemem ( związek żelaza). Podstawową jej funkcją jest transport i wymiana gazowa ( tlenu i dwutlenku węgla) między tkankami a powietrzem w płucach.

Wartości prawidłowe :

kobiety       -      6,8 -- 9,4 mmol/l  lub 110 -150 g/l ( 11,0 - 15,0 g /100 ml )
mężczyżni   -      7,4 -- 10,5 mmol/l lub 120 - 170 g/l ( 12,0 - 17,0 g/100 ml )

Interpretacja : wartości podwyższone - czerwienica, stany znacznego zagęszczenia krwi, wady wrodzone serca, ciężka niwydolność krążenia.  Wartości obniżone  -  niedokrwistość ( anemia) często w wyniku niedoboru żelaza.

Krwinki czerwone -  główne składniki morfologiczne krwi, komórki bezjądrzaste zawierające hemoblobinę.
Rzeczywista liczba krwinek czerwonych służy do wyliczania wskażników czerwonokrwinkowych

Prawidłowa liczba :

kobiety          -    3,7 -- 5,1 . 10.12/l   ( 3 700 000 - 5 100 000 w 1 mikrolitrze )
mężczyżni      -   4,1 -- 6,2 .  10.12/l  ( 4 100 000 - 6 200 000 w  1 mikrolitrze )

Interpretacja : jak w przypadku hematokrytu

Wskażniki krwinek czerwonych  są niezbędne w rozpoznawaniu i różnicowaniu niedokrwistości ( śSH  MCHC )
wylicza się je z wartości hemoglobiny, hematokrytu i rzeczywistej liczby krwinek czerwonych...

Wartości prawidłowe : dla kobiet i mężczyzn jednakowe  -  19,8  -- 23,5 mmol/l  ( 32  -  38 % ) - MCH  śMH  - masa
                                                                                               -  1,67  --  1,98 fmol  ( 27 - 32 pg )  - MCV  śOK - objętość
                                                   
Retikulocyty - są to młode krwinki czerwone ( produkowane w szpiku kostnym ), w których specjalną metodą można wykazać obecność ziarnistości..

Wartości prawidłowe:
dorośli i dzieci   -  0,003 --0,015 ( 3 -15 promili )
noworodki        -   0,02  --  0,06  ( 20 - 60 promili )

Interpretacja : w podwyższone - wzmożona odnowa występująca w czerwienicy, niedokrwistości,  obniżone - niedokrwistość aplastyczna, toksyczne uszkodzenie szpiku.

Krwinki białe - są to jądrzaste krwinki wytwarzane w szpiku  i układzie siateczkowo - śródbłonkowym, stanowiące jeden z mechanizmów obronnych ustroju.

Wartości prawidłowe :  dla wszystkich :  4 -- 10. 10 ,9/l  ( 4000 - 10 000 w 1 mikro litrze )

Inerpretacja : W podwyższone  - zakażenia bakteryjne, zatrucia, stany szoku, białaczki przewlekłe i niektóre fazy białaczek ostrych.  W obniżone  -  zakażenia wirusowe, ciężkie toksyczne uszkodzenie szpiku, pancytopenia, niektóre białaczki ostre.

Powyższe informacje świadczą o znaczeniu naszej krwi, jej niezmiernie ważnej roli jaką odgrywa w naszych organizmach.  Utrata krwi, w przypadkach ekstremalnych np wypadkach drogowych, krwotokach, rozległych oparzeniach i innych poważnych schorzeniach,  doprowadza organizm do wstrząsu ogólnego, stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.
Z podanych norm wskażników krwi wynika, że mężczyżni mają znacznie " bogatszą " krew...  Od lat krew stanowi  najważniejsze dla nas lekarstwo, podana po gwałtownej jej utracie ratuje nam życie !!!

Zapraszam wszystkich mężczyzn do najbliższych  stacji krwiodawstwa - Wasza krew uratuje ludzkie życie, to tylko jedno ukłucie..... w warunkach ścisłej aseptyki -  ODWAGI !!!
 a otrzymujecie w zamian kilka czekolad - spoko!! odbudowa w ciągu 24 godz ( i.... ciągle świerza krew !!  ;))
                   Z omdleniami  biggrin służby medyczne świetnie sobie dają radę .....

PS  -  od czterech lat co 3 miesiące ( nie odpłatnie !! ) oddaję krew  w ilości 200 ml  ( stan -  3 l  800 ml !!! )

Poczytaj :

http://e-lama.pl/farmacja/biofarmacja/biofarm_12.pdf

http://www.rckik-bydgoszcz.com.pl/3.html

http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=1&dzialnr=5&artnr=1668
--  001_tongue




                                                 

« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2006, 01:03:15 wysłane przez śnieżka » Zapisane

.
Bessa
Srebro
**
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 537


« Odpowiedz #46 : Październik 25, 2006, 22:10:18 »
Odpowiedz cytującCytuj

Naturalne  lekarstwa




Dobry lekarz dba o to, aby ludzie byli zdrowi, gorszy – tylko leczy tych, którzy już zachorowali. Warto zastosować się do tej myśli, zapisanej w starym, chińskim traktacie medycznym. Skorzystaj z naturalnych leków, którymi obdarowała nas przyroda.

Bywają bardzo niepozorne. Ale nie sądź ich po wyglądzie – czasem najmniej okazałe rośliny lecznicze mają największą moc. Leczenie ziołami ma w sobie coś z magii. Musisz dokładnie przestrzegać procedur, starannie odmierzać składniki, pilnować czasu parzenia. A potem otrzymujesz szklankę płynu o barwie najczęściej brązowawej i smaku... specyficznym. Polacy podobno uważają, że im bardziej okropny smak ma lekarstwo, tym lepiej działa. Jeśli tak byłoby naprawdę, zioła i rośliny lecznicze miałyby szansę znaleźć się na wysokim miejscu w rankingu skuteczności. Ale żarty na bok! Współczesna fitoterapia (czyli leczenie za pomocą roślin) ustaliła metodami całkowicie naukowymi, w jaki sposób substancje znajdujące się w ziołach oddziałują na ludzki organizm. Okazuje się, że w wielu przypadkach nawet niewielkie dawki wyciągów roślinnych działają znacznie skuteczniej niż leki syntetyzowane chemicznie. Masz szansę wyleczyć się z różnych dolegliwości, odpowiednio stosując leki ziołowe. A ich smak? Można się do niego przyzwyczaić. Nawet polubić!




Arnika górska
(Arnica montana)
Zbiera się: kwiaty.
Co można z niej sporządzać: wyciągi alkoholowe do okładów i nacierań; wchodzi w skład wielu gotowych maści.
Działanie: przeciwobrzękowe, przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne. Wzmacnia naczynia krwionośne.
Zastosowanie: łagodzi skutki urazów i stłuczeń – obrzęki i krwiaki – przyspiesza ich wchłanianie i zmniejsza ból. Arnikę można również stosować przy oparzeniach oraz odmrożeniach I i II stopnia, a także do leczenia czyraków i owrzodzeń. Arnika zmniejsza także nerwobóle, bóle artretyczne, bóle kości oraz korzonków.
Ważne: arnikę wolno stosować doustnie tylko pod kontrolą lekarza (przedawkowanie może doprowadzić do zatrucia!). Nie należy jej przykładać na uszkodzoną skórę, np. otwarte rany i oparzenia III stopnia, a także w pobliżu oczu i ust. Niekiedy podrażnia skórę (zwłaszcza u osób podatnych na alergie). Nie nadaje się dla dzieci poniżej 3. roku życia.

Babka lancetowata
(Plantago lanceolata)
Zbiera się: liście, nasiona.
Co można z niej sporządzać: napary i wyciągi; możesz też kupić gotowe preparaty w postaci kapsułek i syropów.
Działanie: wykrztuśne, osłaniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
Zastosowanie: babka jest używana w leczeniu zapalenia oskrzeli, gardła, krtani i alergii, którym towarzyszy nieżyt górnych dróg oddechowych. Uspokaja suchy kaszel. Stosowana zewnętrznie łagodzi swędzenie (np. spojówek lub spowodowane ukąszeniem owada), przyspiesza gojenie pęknięć skóry, ranek i skaleczeń. Ważne: babka jest jednym z najbezpieczniejszych ziół.
Babka lancetowata chroni również błonę przewodu pokarmowego, dlatego można ją stosować w chorobie wrzodowej, której towarzyszy nadmierna produkcja kwasu solnego w żołądku.

Bez czarny
(Sambucus nigra)
Zbiera się: kwiaty i owoce.
Co można z niego sporządzać: napary i odwary, soki i powidła.
Działanie: napotne, przeciwgorączkowe, moczopędne. Wyciągi z kwiatów wzmacniają naczynia krwionośne i oczyszczają organizm. Owoce mają właściwości przeciwbólowe.
Zastosowanie: bez czarny można podawać przy grypie, przeziębieniach i nieżytach górnych dróg oddechowych jako środek obniżający gorączkę i łagodzący kaszel, a także do płukania gardła i jamy ustnej. Napar stosuje się też przy łagodnych, chronicznych zapaleniach pęcherza moczowego. Owoce ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu, działają łagodnie przeczyszczająco; stosuje się je do złagodzenia migreny, bólu zębów oraz nerwu trójdzielnego, a także rwy kulszowej.
Ważne: surowe i niedogotowane owoce mogą wywołać nudności i wymioty.

Cykoria podróżnik
(Cichorium intybus)
Zbiera się: ziele, korzenie.
Co można z niej sporządzać: odwary, wyciągi; korzeń jednej z odmian jest wykorzystywany do produkcji kawy zbożowej.
Działanie: moczopędne, poprawia przemianę materii, ułatwia trawienie. Może też obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Zastosowanie: cykorię poleca się do leczenia chorób wątroby i nerek (przyspiesza oczyszczanie tych narządów), a także wrzodów żołądka. Pobudza wątrobę do produkcji żółci, zaś żołądek – do wytwarzania kwasów żołądkowych, dzięki czemu ułatwia przyswajanie pokarmów przez organizm. Pomaga przy takich zaburzeniach trawienia, jak wzdęcia i odbijanie się, a ponadto w nieżytach żołądka i jelit. Pomocniczo cykoria jest stosowana jako środek moczopędny.
Ważne: nie ma poważnych przeciwwskazań do stosowania cykorii.

źródło: www.polki.pl



Zapisane
Śnieżka
Złoto
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 688



« Odpowiedz #47 : Grudzień 13, 2006, 22:19:28 »
Odpowiedz cytującCytuj

                                JAK UNIKNAC PUłAPKI CHOLESTEROLOWEJ ??


Cholesterol  to jedna z substancji produkowanych przez organizm potrzebna mu w ściśle określonych ilościach.
Współczesny sposób odżywiania i styl życia sprawia, że aż 85% populacji może spodziewać się podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, co stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia.
Jeżeli chcemy zachować dobrą kondycję przez długie lata, powinniśmy wspomóc naturalne mechanizmy obronne organizmu...
Oprócz stosowania odpowiedniej diety i odpowiedniej porcji ruchu, kluczową rolę mogą odegrać substancje odżywcze, które zapewniają ochronę przed szkodliwymi skutkami zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi....

Olej lniany   -  bogate żródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.  Zawiera w dużych ilościach zarówno a
przedstawicieli omega - 3 ( kwas a- linolenowy ) jak i z grupy omega - 6 ( kwas linolowy).  Kwasy z rodziny  omega - 3 poza udziałem w procesach metabolicznych  (przemiana materii )organizmu, odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia : obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają skłonność do zakrzepów w układzie krążenia oraz regulują poziom tłuszczów we krwi.

Antyoksydanty  -  podstawowa ochrona przed utlenianiem tłuszczów.  Pracują jak chemiczne oczyszczacze  -  wyłapują wolne rodniki zanim te będą miały szansę uszkodzić komórki.
Witamina  C oszczędza zapas witaminy  E, ponieważ posiada zdolność regeneracji witaminy  E z jej formy utlenionej.  W ten sposób mieszanina tych dwóch witamin wywiera silniejsze działanie antyoksydacyjne niż każda z nich stosowana osobno...

Czosnek  -  zwiększając ilość " dobrego" cholesterolu  HDL w stosunku do "złego"  LDL, zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej na ściankach naczyń krwionośnych.

Lecytyna  -  dzięki właściwościom emulgującym, jest niezbędna w metaboliżmie tłuszczów.

Chrom  -  odgrywa istotną rolę w gospodarce tłuszczowej organizmu.  Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, zwiększając jednocześnie stężenie  "ochronnego"  HDL.  Korzystnie wpływa też na procesy metaboliczne w samej tkance tłuszczowej.

Pektyny z jabłek  -  znakomicie wiążą i wydalają nadmiar tłuszczów przyjętych z pożywieniem, co jest powodem eliminacji ich bezwzględnych wartości we krwi i jednocześnie sprawiają, że organizm do przemian metabolicznych wykorzystuje tkankowe zapasy tłuszczu. W efekcie obniża się ogólny poziom lipidów we krwi.
Ponadto pektyny poprawiają pracę jelit i tworzą korzystne środowisko dla rozwoju " przyjaznych" bakterii - świetnie pochłaniają wodę, tworząc masę wywołującą uczucie sytości   biggrin


Na koniec zapodam przepis na kropelki rewelacyjnie obniżające poziom cholesterolu we krwi (przepis tybetański): 

1/4 kg czosnku
1/4 kg cytryn
1/4 l czystego spirytusu

sposób przyrządzenia :

cytryny  ze skórką  myjemy solidnie pod bieżącą wodą  - spażamy wrzątkiem...   po - wycierając dokładnie, łuskamy czosnek. Tak przygotowane składniki razem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa na kotlety  ( można dwukrotnie w celu uzyskania drobnej miazgi).  Tak uzyskaną miazgę przekładamy do butelki lub słoika - zalewamy spirytusem - szczelnie zamykając.  Wstawiamy do lodówki na dwa tygodnie - w między czasie co dwa dni potrząsając zawartością nalewki.
Po dwóch tygodniach przecedzamy  nalewkę ( najlepiej przez dwukrotnie złożoną gazę ) - wyciskając przecedzoną miazgę. 

UWAGA !  - obniża RR  ale spoko !!  bezpiecznie !!....
Uzyskaną nalewkę przyjmujemy codziennie rano dozując kropelki na kieliszek mleka - lub wody, wzrastająco  zaczynając od jednej kropli i codziennie zwiększając o jedną kroplę .... tak przez 40 dni. Przez cały czas nalewka powinna być przechowywana w lodówce. Po czym przyjmujemy malejąco dozując krople.  Po dwóch tygodniach można rozpocząć kurację od nowa.

Proponuję, przed zastosowaniem, zrobić badanie na poziom cholesterolu we krwi,  zwracając uwagę na wys. HDL...... po czym po kuracji powtarzamy to badanie - zobaczycie na własne oczy  : fenomenalny efekt !!!!


Jabłka obierając te owoce do spożycia nie wyrzucajmy  obranych skórek do kosza.....  można je ususzyć i wykorzystać do robienia herbatki w długie zimowe wieczory  ( pyszna!!) - najwięcej pektyn zawiera skórka jabłka...
Ja tam .. herbatkę ze smakiem wypijam i..  zjadam pozostałe rozmiękczone skórki  ! 

I..życzę, miłych długich wieczorów przy pachnącej jabłuszkiem herbatce,  w dobrym samopoczuciu i zdrowiu !!

Pozdrawiam !!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2006, 22:34:34 wysłane przez śnieżka » Zapisane

.
Śnieżka
Złoto
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 688



« Odpowiedz #48 : Styczeń 04, 2007, 23:35:19 »
Odpowiedz cytującCytuj

                                                         TAJEMNICA  WITALNOSCI


         Jest wiele czynników wpływających na nasze zdrowie  - sposób odżywiania jest jednym z nielicznych ...  pozostających całkowicie pod naszą kontrolą.
 Nic więc dziwnego, że wszelkie teorie łączące dietę z dobrą kondycją organizmu, cieszą się dość dużym zainteresowaniem.
Istnieje też teoria uwzględniająca zależność pomiędzy posiadaną grupą krwi, jadłospisem i stanem zdrowia człowieka.

        Ogniwem łączącym te pozornie nie związane ze sobą czynniki, są zawarte w pokarmach lektyny, służące do ochrony immunologicznej poszczególnych gatunków roślin i zwierząt.  Jeżeli podane z żywnością lektyny są niezgodne z antygenami naszej krwi ,  to wchodzą w reakcję ze specyficznymi elementami krwinek czerwonych, powodując ich aglutynację ( zlepianie), co w efekcie prowadzi do wielu procesów chorobowych...

         Niezależnie od szkodliwego działania lektyn, każda z grup krwi zawiera genetyczny przekaz określający indywidualne predyspozycje organizmu do pewnych chorób :

Grupa  krwi    0

Około 40 tysięcy lat temu styl życia związany z " polowaniem na zwierzęcia"  predysponował wchodzącego na szczyt łańcucha pokarmowego człowieka, do jedzenia prawie wyłącznie mięsa.
Z tego powodu przedstawiciele grupy  0 ,  aby być w dobrej formie i chronić swoje zdrowie, powinni wciąż spożywać duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego.

Osoba z tą grupą krwi charakteryzuje się wrodzonym optymizmem i wiarą we własne siły.  Posiada silny system immunologiczny, który czasami zbyt agresywnie reaguje nawet na niewielkie zmiany dietetyczne i środowiskowe.
" Myśliwy"  wykazuje szczególną skłonność do artretyzmu, alergii, zaburzeń krzepnięcia krwi oraz wrzodów trawiennych.
W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy ma tendencje do zatrzymywania płynów w organiżmie, nadwagi i....  zmęczenia.

Grupa krwi   A

Około 15 - 20 tysięcy lat temu, gdy na świecie zaczęło przybywać coraz więcej ludzi,  brak łatwej zdobyczy zmuszał naszych przodków z grupą  0 do poszukiwania innych żródeł pożywienia.
Z tego powodu, pewna grupa  ludzi  " przestawiła się " na  rolniczy styl życia i sposób odżywiania....

Osobę z grupą krwi A charakteryzuje zwiększona wrażliwość oraz skłonność do skrywania swoich obaw i kłopotów.
" Rolnik" posiada tolerancyjny układ odpornościowy,  co sprawia, że łatwo  adaptuje się do zmian dietetycznych i środowiskowych.   Czasami ten  zbyt przyjazny dla otoczenia system nie jest w stanie rozpoznać wroga, co zwiększa ryzyko infekcji oraz nowotworów.  Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie A częściej niż w innych  typach krwi stwierdza się choroby układu krążenia, astmę oraz cukrzycę.
Inny problem zdrowotny tej grupy krwi to zmniejszona produkcja soków żołądkowych, zaburzona funkcja wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Grupa krwi   B

Kilka tysięcy lat póżniej przemieszczanie się niektórych populacji i związana z tym konieczność adaptacji do nowych warunków klimatycznych doprowadziła prawdopodobnie do następnych zmian, w wyniki których powstała grupa krwi B.  Dieta tych osób jest zrównoważona i urozmaicona - zawiera wszystko co najlepsze w królestwie roślin i zwierząt......

W bogatej osobowości " koczownika " można dostrzec zarówno elementy niezwykłej wrażliwości  grupy A, jak i zdeterminowanie, agresję grupy 0.  Chociaż natura obdarzyła grupę B lepszym zdrowiem niż pozostałe grupy krwi,  to jej cechy genetyczne też nie są  pozbawione słabych punktów.
Są to osoby podatne na wolno rozwijające się zakażenia wirusowe, choroby autoimmunologiczne i ... zaburzenia układu nerwowego.

Grupa   AB

Najmłodsza z grup krwi - wyłoniła się z przemieszczania się wrażliwej grupy  A z  bardziej zrównoważoną grupą  B.
Ta genetyczna dwoistość sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności....

Czasami złożone antygeny tej grupy krwi charakteryzują się właściwościami  typu  A, w innych przypadkach wykazują cechy grupy  B  -   najczęściej są kombinacją ich największych sił i... słabości.
W związku z tym,   w  przypadku  "Enigmy ".... warto wspomóc  " słabe strony " zarówno genu A jak i  B.


Jak wielką tajemnicą jesteśmy, jak niewiele wiemy o sobie - zapędzeni w pościgu za kasą przyjemnościami, pracą i tp  zapominamy przyjrzeć się sobie....  Nasze organizmy mają swoją mowę - należy jej posłuchać !!, a podpowiedż ; co robić ? sama przyjdzie .... biggrin

Powracamy do natury :

Algi - mimo różnorodności gatunków, mają wiele cech wspólnych.  To bogate żródło witamin, składników mineralnych  ( zwłaszcza jodu ), aminokwasów, enzymów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jedną z ważniejszych właściwości jest pomoc w oczyszczaniu organizmu czyli pozbywaniu się  substancji zaburzających przemianę materii, prawidłową  aktywność systemu immunologicznego oraz funkcje niektórych narządów i zdolność komórek do regeneracji.
Algi skutecznie hamują apetyt, łagodzą dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i.... przeciwnowotworowe.

Aloes zwyczajny - zapobiega absorpcji toksyn  z jelit, wspomaga mechanizmy oczyszczania organizmu oraz procesy regeneracji komórek.   To doskonały środek poprawiający trawienie oraz pobudzający mechanizmy obronne ustroju.

Wyciąg z buraka ćwikłowego - stosowany przez medycynę ludową w chorobach skóry, nerek oraz niedokrwistości.  Wykazuje właściwości tonizujące i wzmacniające.  Medycznie... od dawna potwierdzone jest  jego silne działanie  przeciwnowotworowe !!

 Marchew --   oooo ta to  posiada dużo zalet odżywczych.  To doskonałe żródło antyoksydantów oraz pektyn...  Działa moczopędnie i przeciwpasożytniczo.  Obecność związków siarki stymuluje rozwój przyjaznej flory bakteryjnej jelit - rewelacyjnie w połączeniu z rozgotowanym ryżem niweluje biegunkę i leczy zatrucia pokarmowe, wzmacniając jednocześnie osłabiony organizm!!.

Sok z żurawiny  -  stosowany głównie w chorobach przebiegających z gorączką - idealnie ją obniżając   thumbup.
To skuteczna ochrona przed chorobami układu krążenia oraz..  infekcji dróg moczowych.  To bardzo bogate żródło witaminy C oraz z gr B.

Warto po nie sięgnąć na co dzień i...   w potrzebie !! -- > wzbogacając dietę !!

Pozdrawiam !!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2007, 23:43:13 wysłane przez śnieżka » Zapisane

.
Śnieżka
Złoto
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 688



« Odpowiedz #49 : Marzec 04, 2007, 14:02:16 »
Odpowiedz cytującCytuj

                                                                      IDZIE   WIOSNA !!!


 To okres radosny ( wreszcie ciepełko ) i zarazem trudny dla naszych organizmów - wyczerpanych  po zimie ( niby nie takiej ostrej w tym roku ... niemniej ). Awitaminoza, to główna przyczyna osłabienia organizmu - w okresie zimy ograniczony dostęp do zieleninki, owoców, niektórych warzyw, jest jej główną przyczyną. Brak słońca - nośnika energii życiowej, dodatkowo powoduje osłabienie, które nawet przy słoneczku wiosennym, nie jest w stanie  bez pomocy powrócić do normy... 
Za chwilę pojawią się nowalijki - rzodkiewki, szczypiorki, rzeżucha, sałata ( gruntowa), różnorakie kiełki i inne. Wykorzystajmy je szybko i... w takich ilościach, które pozwolą uzupełnić błyskawicznie zarówno witaminy jak i sole mineralne, niezbędne do równowagi kondycyjnej ustroju.

Zapodam poniżej kilka przepisów na zdrowiutkie sałatki wiosenne :       

1  składniki :  twarożek (ok 15 dkg) ( najlepiej "obważony" w domciu), 6 - 8 rzodkiewek, pęczek szczypiorku, dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich, garstka mieszanki kiełków (np rzodkiewka, lucerna, soczewica, pszenica ), szczypta soli, śmietanka

Wykonanie :
Rzodkiewkę kroimy na talarki ( można zetrzeć na grubej tarce ), siekamy szczypiorek, kiełki. W oddzielnych miseczkach lekko solimy składniki pozostawiając do zmięknięcia.  Twarożek rozdrabniamy widelcem, dodajemy posiekane składniki wraz z orzechami oraz śmietankę - wszystko razem mieszamy dokładnie .  Można dodać suszonej mięty.... 
Na posmarowaną masełkiem bułeczkę kładziemy liść sałaty - nakładamy na niego pastę - przykładamy drugim liściem sałaty  -  może być też cykoria...
 fajnie się zajada - można swobodnie trzymać bułeczkę ....   he he

2  składniki :  2 ugotowane na twardo jajka, mieszanka kiełków (w/w) + kiełki fasoli mung,rzerzucha, szczypiorek, bazylia (zielone listki), posiekane orzechy, oliwka z oliwek( może być olej słonecznikowy), posiekana wędlinka ( szyneczka, polędwiczka , schabik, - może być kurczak ) czosnek 1-2 ząbki, sól do smaku ...

Wykonanie :
Jajka oczywiście siekamy nożem na talerzu, dodajemy pozostałe składniki ( fasolę mung - grube kiełki - też siekamy ) mieszamy razem zaprawiając oliwką z oliwek wymieszaną z utartym czosnkiem  -  proste...    podobnie tą sałatkę układamy na kanapce na liściu sałaty , przykrywając drugim - na wierzchu można przykryć plastrem dobrego żółtego sera ( ja lubię goudę ) biggrin  - pycholka!!! ( acha, czasem dla urozmaicenia, dodaję też zioła prowansalskie -->  b aromatyczne)

3 składniki :  twarożek, wymoczone w przegotowanej wodzie rodzynki, siekane migdały, orzechy, wszystkie kiełki (jakie w dostępie) posiekane, mięta suszona, miód, sok z cytryny, można dodać też wiórki kokosowe

Wykonanie :
Rozdrobniony twarożek łączymy ze wszystkimi składnikam i - mieszając  ;) Miód rozprowadzamy sokiem z cytryny dodając do mieszanki. Gotowe !!!
Tą sałatkę, fantastycznie smakując zajada się ze świeżym pieczywkiem  na wierzchu pokrywając dżemem z żurawiny, borówki lub każdym innym, oczywiście popijamy gorącym kakao z mleczkiem  - łał pycholka  !! naprawdę !!


życzę smacznego !!!  oraz sił witalnych .....   nie zapomnijcie o majowej pokrzywie - a maj tuż tuż  he he  biggrin                 Pozdrawia śnieżka !


Zapisane

.
Śnieżka
Złoto
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 688



« Odpowiedz #50 : Styczeń 03, 2008, 01:07:59 »
Odpowiedz cytującCytuj

                      NIEZBĘDNE..  KWASY  TłŁUSZCZOWE !


Czy wiecie, że tłuszcz  wcale nie musi być  " zabójczy " ??  ;)

OLEJ RYBNY - zawiera unikalny rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwanych omega-3
Eskimosi spożywając dużo fok i morskich ryb, dostarczają swoim organizmom  co  najmniej  10 razy więcej kwasów tłuszczowych niż Europejczycy i Amerykanie.  Według danych statystycznych, około 80 % populacji w zachodnich krajach,  cierpi na niedobór kwasów omega-3...

Kwasy te, oprócz dostarczania organizmowi energii, niezbędne są jako istotny element komórek nerwowych oraz błon komórkowych ( nadając im silną "elastyczność" )  - to także materiał do syntezy  prostaglandyn ( substancji o charakterze hormonów tkankowych, regulujących gospodarkę tłuszczową, pracę układu krążenia i systemu immunologicznego) - obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i zawału serca.
Są niezbędne do prawidłowego  rozwoju układu nerwowego ( u niemowląt ) jak i jego funkcjonowania ( u dorosłych) - mogą  i poprawiają  sprawność układu nerwowego - osoby cierpiące na choroby  tego układu ( np . stwardnienie rozsiane )  spożywając dużą ilość kwasów omego-3 w znaczny i odczuwalny sposób poprawiają swoje samopoczucie, wzmacniając układ nerwowy.

Z eksperymentów przeprowadzonych na  zwierzętach  (  Sad ) przez  doktora Davida P. Rose'a wynika, że spożywanie  nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3  powstrzymuje rozwój nowotworu piersi oraz zapobiega powstawaniu nowotworu jelita grubego.

 Na łamach  New England Journal of Medicine, poważnego medycznego czasopisma, opublikowano wyniki badań, według których ...   osoby palące,  jedzące często ryby, o wiele rzadziej od innych palaczy cierpią na rozedmę płuc oraz przewlekłe zapalenie oskrzeli  ...   w00t

Nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko poprawiają krążenie i wzmacniają układ nerwowy, ale łagodzą też stany zapalne,  np stosowane przez okres kilku miesięcy znacznie zmniejszają poranną sztywność oraz ból stawów.
CHRONIĄ  SKÓRĘ  i nadają  jej zdrowy wygląd thumbup

Nasza dieta jest też raczej uboga w mięso rybne - wolimy  pyszne schabowe,  befsztyki i inne mięsiwa. Mało też popularny jest  dostępny w aptekach  "Tran"  ( kiedyś matki podawały  maluchom ten "niesmaczny" tłuszcz - dbając o ich prawidłowy rozwój ) - ryby jadamy przy szczególnych okazjach ..  święta ( tradycyjnie - karpik  001_tongue) lub jak mamy na nie szczególną ochotę .....

A...  dla naszego dobra i kondycji ..  potrawy z ryb i inne specyfiki ( np tłuszcz z ... wieloryba czy rekina  w00t)  powinny gościć na naszych stołach  znacznie częściej niż potrawy mięsne !  Sałatki rybne, wędzone, świeże ryby - można sporządzać różnorakie  dania rybne - zdrowe, lekkie i bezpieczne .... zachęcam do takiej diety , a po krótkim czasie da się zauważyć znaczną poprawę  naszego zdrowia i samopoczucia , oby... na miarę kondycji  Eskimosów, którzy słyną  z bardzo dobrego zdrowia !!! 
Czego życzy z Nowym Rokiem  -  śnieżka

                                                             
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 02:16:58 wysłane przez śnieżka » Zapisane

.
Strony: 1 2 3 [4]   Do góry
  Odpowiedz  |  Drukuj  
 
Skocz do:  

+ Szybka odpowiedź
W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.